e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023,10-12 το βράδυ (Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8) καλεσμένοι στην εκπομπή ήταν: • Στο πλαίσιο του Μήνα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού, η Δάφνη Μανουσάκη, επ. Καθηγήτρια Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μιλά για την προσωπική της εμπειρία στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, όπως επίσης και για τον ρόλο των Μαθηματικών και της Βιοστατιστικής στην συγκρότηση Αρχείων Νεοπλασιών (που δεν έχουμε ακόμα στην Ελλάδα). • Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αν. Καθηγητής Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ, μιλά για το πρόσφατο βιβλίο του «Χρονικό των ιών» και την πανδημία του Covid-19. • Ο Νίκος Στεφανής, Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Αθηνών, Δ/ντής της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, μιλά για τις νέες Μονάδες έγκαιρης παρέμβασης για την Ψύχωση αλλά και για την σημασία του κοινοτικού μοντέλου έγκαιρης πρόληψης που υιοθετείται πλέον παγκοσμίως καλύπτοντας τις αδυναμίες της παραδοσιακής Ψυχιατρικής.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (27/10) και δείτε εδώ, εδώ, εδώ και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο»
Κάθε Σάββατο, από τις 16:00 έως τις 17:00, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο τον δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023, 4-5 μ.μ. (Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8) καλεσμένοι ήταν: • Ο Χάρης Αθανασιάδης, Καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο Πάντειο, Δ/ντής ΜΠΣ Δημόσιας Ιστορίας στο ΕΑΠ, που μιλά για την επέτειο του ΟΧΙ ως Δημόσια Ιστορία και για το Συνέδριο «Το Πολυτεχνείο ως Δημόσια Ιστορία» (2-4 Νοεμβρίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο). • Η Παρασκευή Μιχαλοπούλου, Πρόεδρος της οργάνωσης ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ – Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού, που μιλά για την σημασία της οργανωμένης φωνής των ασθενών και το άνοιγμα στην κοινωνία, που το «Άλμα Ζωής» προωθεί τα τελευταία 30 χρόνια.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (28/10) και δείτε εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
Αντώνης Παπαγιαννίδης: Η αμφίβολη ενηλικίωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Να πρόκειται εδώ για ένα δείγμα εξουσιακής ενηλικίωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν; Αν ναι μάλλον πρόκειται για περίπτωση αμφίβολης ενηλικίωσης. Για ένα ακόμη παράδειγμα: Δείτε την διαδρομή των δυο τελευταίων εβδομάδων, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προσκήνιο πολιτικών/γεωπολιτικών πρωτοβουλιών. Σημαντικών πρωτοβουλιών. Που, ακόμη περισσότερο, έχουν σημασία έτσι που η ΕΕ ήδη πορεύεται προς τις Ευρωεκλογές του 2024 – και τον σχηματισμό νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εν μέσω κραδασμών. Αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο Επίτροπο για την γειτονία και την διεύρυνση Όλιβερ Βαρχέλι (Ούγγρο) ότι θα διακοπούν «όλες οι πληρωμές» από την ΕΕ προς τους Παλαιστινίους. «Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε όπως πριν/business as usual». Μετά κάποιες ώρες, διαδοχικά υπουργεία Εξωτερικών – Ισπανίας, Ολλανδίας, Ιρλανδίας – εξέφρασαν διακριτικά (ή και λιγότερο διακριτικά) την διαφωνία τους. Ακολούθησε «διευκρίνηση» ότι θα υπάρξει συνολικά επανεκτίμηση της βοήθειας («ώστε να εξασφαλισθεί ότι δεν θα επιτραπεί η έμμεση χρήση κονδυλίων της ΕΕ σε επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ») και με την εν λόγω θέση και την διατύπωσή της. Δείτε εδώ το άρθρο (economia.gr, 31/10).
|
Αναρτήσεις επικαιρότητας
Γρηγόρης Φαρμάκης: Χαμάς: «μαχητές» ή «τρομοκράτες»;
Το να αποκαλεί κανείς την Χαμάς «μαχητές» ή «τρομοκράτες» μπορεί να αποδίδει το ηθικό πρόσημο που επιθυμεί η κάθε πλευρά, αλλά και στις δυο περιπτώσεις αγνοεί ή προσπερνά βολικά μια καθοριστική διάσταση. Η Χαμάς είναι καθεστώς, με εδαφική κυριαρχία, επιβολή επί του πληθυσμού, κυβερνητικό ρόλο με υπουργεία και υπηρεσίες, επιβολή νόμων και αποφάσεων, φορολογία και πόρους. Και μάλιστα καθεστώς αυταρχικό, θεοκρατικό, που κατέλαβε την εξουσία και την διατηρεί αυθαίρετα με την ισχύ των όπλων. Δεν έχει σημασία το ότι στηρίζεται από ένα μέρος του πληθυσμού, κάθε αυταρχικό καθεστώς βασίζεται στην στήριξη ενός μέρους του πληθυσμού, και στην περίπτωση της Χαμάς επειδή προσφέρει υπηρεσίες προστασίας και συχνά επειδή ελέχγει αποκλειστικά την οικονομική δραστηριότητα προς όφελος των υποστηρικτών της. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 29/10).
Στράτος Σαφιολέας: Η συνέχιση της ανείπωτης βίας
Μπορούμε και πρέπει να είμαστε ΚΑΙ υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ, της μόνης Δημοκρατίας στην γειτονιά του, μιας χώρας που δημιουργήθηκε μετά την οργανωμένη απόπειρα αφανισμού όλων των Εβραίων της Ευρώπης, που οδήγησε τουλάχιστον 6.000.000 από αυτούς να βρουν φρικτό θάνατο στα κρεματόρια, να υπερασπιστεί την ύπαρξή του, χωρίς αστερίσκους... Μπορούμε και πρέπει να είμαστε υπέρ του δικαιώματος των Παλαιστίνιων για αυτοδιάθεση και για την λύση των δύο κρατών που προέβλεπε ως προοπτική η συμφωνία του Oslo. Οι φανατικοί εθνικιστές στο Ισραήλ, είτε από οππορτουνισμό είτε από μια μεσιανική αντίληψη για την περιοχή υπονόμευσαν αυτή τη λύση, προτίμησαν συνειδητά να αφήσουν την Hamas να δυναμώσει, και να έχουν έναν εχθρό να δείχνουν στους συμμάχους τους. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 30/10).
Αντώνης Καραμπατζός: ΑΔΑΕ και Ευρωκοινοβούλιο
Ο προέδρος της ΑΔΑΕ κ. Χρήστος Ράμμος σε ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο ανέδειξε, κατ'ουσίαν, την προϊούσα θεσμική διολίσθηση που συντελείται στην πατρίδα μας, στο πλαίσιο της προσπάθειας διερεύνησης της σκοτεινής υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Ένας δημόσιος αξιωματούχος, λειτουργώντας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και επιτελώντας το καθήκον του με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, αντιμετωπίζει επί μήνες μία θλιβερή δυστοπική κατάσταση, που φτάνει ακόμη και σε προσωπικές απειλές και προσβολές. Μέλη δε της Αρχής, της οποίας προΐσταται, απειλούνται πλέον με ποινικές διώξεις. Όλα αυτά δεν μπορεί να συμβαίνουν σε μία φιλελεύθερη δημοκρατία, σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, στην Ελλάδα του 2023. Και κάθε φιλελεύθερος, δημοκρατικός πολίτης δικαιούται ευλόγως να ανησυχεί εντόνως για την κατάσταση των θεσμών και του κράτους δικαίου στη χώρα, αλλά και για τις περαιτέρω επιπτώσεις της όλης κατάστασης στον δημόσιο βίο και όχι μόνο. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 26/10).
|
Έλσα Νικολαΐδου: Ζήνων ο Κιτιεύς: Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δικαιοσύνη
«Δεν γεννιόμαστε ίσοι, ίσοι γινόμαστε μόνο ως μέλη μιας ομάδας λόγω της απόφασής μας να εγγυηθούμε ο ένας στον άλλο ίσα δικαιώματα». Hannah Arendt, "Es gibt nur ein einziges Menschenrecht", Die Wandlung, 1949. Δεν είχε περάσει ένας χρόνος από την δημοσίευση της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (1948), όταν η Χάνα Άρεντ δημοσίευε το δοκίμιο «Υπάρχει μόνο ένα ανθρώπινο δικαίωμα», για να καταλήξει στη σκέψη ότι «υπάρχει ένα δικαίωμα που δεν πηγάζει από το έθνος και απαιτεί μια εγγύηση διαφορετική από την εθνική, δηλαδή το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να είναι μέλος μιας πολιτικής κοινότητας» (1949: 766). Ως εκ τούτου, οι ανισότητες που βασίζονται στο φύλο, την οικονομική κατάσταση, την εθνικότητα, τη θρησκεία, ακόμη και την πολιτική καταπίεση θα πρέπει όχι απλώς να αμβλυνθούν αλλά να λυθούν. Ωστόσο, η ιδέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι εφεύρεση του 20ού αιώνα. Ούτε του Διαφωτισμού. Αν θέλουμε να αναζητήσουμε τις ρίζες των ανθρώπινων δικαιωμάτων, θα πρέπει να επιστρέψουμε στον 3ο π.Χ. αιώνα, σε μια ιδανική «Πολιτεία». Δείτε εδώ το άρθρο (philenews.com, 28/10).
|
Θοδωρής Γεωργακόπουλος: Η ζωή σε μια χώρα που γερνάει
Ένα από τα σημαντικότερα, διαχρονικά προβλήματα στη χώρα μας είναι η έλλειψη αναλύσεων για το ποιοι είμαστε, πώς ζούμε, τι κάνουμε σωστά και τι κάνουμε λάθος. Δεν είναι ότι λείπουν τα στοιχεία καθαυτά -σε κάποιους τομείς δεν λείπουν-, αλλά κυρίως το ότι, όπως έχουμε ξαναπεί δεν υπάρχουν άνθρωποι, πόροι και μέσα για την ανάλυση αυτών των στοιχείων, την εξαγωγή συμπερασμάτων και την επικοινωνία αυτών των συμπερασμάτων ώστε να γίνουν κοινό κτήμα, μέρος του δημόσιου διαλόγου και ώστε να καταλαβαίνουμε, ως κοινωνία, τι είμαστε και τι μας συμβαίνει. Υπάρχει μια έρευνα που διεξάγεται από το 2004 σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, η "Έρευνα για την Υγεία, Γήρανση και την Συνταξιοδότηση στην Ευρώπη", πιο γνωστή ως SHARE. Σε αυτή την έρευνα, που διεξάγεται περίπου κάθε δύο χρόνια, συμμετέχουν ευρωπαίες και ευρωπαίοι ηλικίας άνω των 50 απαντώντας σε ερωτήσεις για τη ζωή τους, την οικονομική, οικογενειακή και ψυχολογική τους κατάσταση, τις εμπειρίες τους, αλλά συμμετέχουν ακόμα και σε άμεσες μετρήσεις της φυσικής τους κατάστασης, καθώς και σε τεστ μνήμης και γνωσιακών λειτουργιών. Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 27/10).
|
Vouliwatch/ Εβδομαδιαία ανασκόπηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (23-27/10)
Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου άπτονται οικονομικών ζητημάτων, εργασιακών δικαιωμάτων, θεμάτων υγείας, αλλά και κοινωνικών. Αυτή την εβδομάδα τα κόμματα άσκησαν στο σύνολο τους 195 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτη έρχεται το ΣΥ.ΡΙZ.Α. - Π.Σ. με 42, η Ελληνική Λύση με 39, το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής με 31, ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 29, το Κ.Κ.Ε. με 24, ύστερα ακολουθούν, οι Ανεξάρτητοι με 9, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη με 8, οι Σπαρτιάτες με 7 και τέλος η Πλεύση Ελευθερίας με 6 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 110 Ερωτήσεις, 46 Αναφορές, 33 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 2 Αιτήματα Κατάθεσης Αναφορών (Α.Κ.Ε.) και 4 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Δείτε εδώ περισσότερα.
|
Εκδηλώσεις
Το Πάντειο Πανεπιστήμιο (Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας) διοργανώνει Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: "Το Πολυτεχνείο ως δημόσια ιστορία: Οι χρήσεις, οι προσλήψεις, οι αναπαραστάσεις (1974-2023)". Η εκδήλωση θα γίνει στις 2-4 Νοεμβρίου 2023, στο Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ του Πανεπιστημίου. Δείτε εδώ το πρόγραμμα.
Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ, του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και του περιοδικού Μεταρρύθυμιση, διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν του πρ. Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023, στις 19.00 στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Δείτε εδώ το δελτίο τύπου.
|
|