e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
Τα αποτελέσματα των Εθνικών εκλογών (25η Ιουνίου 2023)
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου Εσωτερικών τα επίσημα αποτελέσματα των Εθνικών εκλογών στο σύνολο της επικράτειας είναι: Νέα Δημοκρατία: 40,5% (158 έδρες), Σύριζα: 17,83% (48 έδρες), Πασοκ: 11,85% (32 έδρες), ΚΚΕ: 7,69% (20 έδρες), Σπαρτιάτες: 4,64% (12 έδρες), Ελληνική Λύση: 4,44% (12 έδρες), Νίκη: 3,69% (10 έδρες), Πλεύση Ελευθερίας: 3,17% (8 έδρες), λοιπά κόμματα: 6.14%. Δείτε εδώ περισσότερα.
|
Η εκπομπή «Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί) αναβλήθηκε λόγω προγραμματισμένων υποχρεώσεων της προεκλογικής περιόδου.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο»
Κάθε Σάββατο, από τις 16:00 έως τις 17:00, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο τον δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023, 4-5 μ.μ. (Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8) καλεσμένοι ήταν: • Από το Ηράκλειο Κρήτης, ο Δημήτρης Πλεξουσάκης, Δ/ντής Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Έρευνας) και ο Δημήτρης Γραμμένος, Κύριος Ερευνητής του Ι. Πλ., μιλούν για την πρωτοβουλία ΙΔΕΟΠΟΙΕΙΟ που αφορά την προώθηση της Δημιουργικότητας και της Καινοτομίας σε όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα. • Από το Αίγιο Αχαΐας, ο Βασίλης Ψαρράς, Εικαστικός, ποιητής, Επ. Καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μιλά για την Πόλη ως διεπαφή, την περιπατητική πράξη ως γραφή και για τις Οικο-Βιο-λογίες.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (24/6) και δείτε εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
Κώστας Καλλίτσης: Πληθωρισμός απληστίας
Η ακρίβεια δεν είναι, βεβαίως, μόνο ελληνικό φαινόμενο. Δεν είναι, μόνο, εισαγόμενο φαινόμενο. Επίσης δεν είναι κάτι σαν μια καταιγίδα που δεν γίνεται να αντιμετωπισθεί και απλά περιμένεις να περάσει. Ούτε, πάλι, είναι ένα ουδέτερο φαινόμενο: αναδιανέμει πλούτο. Όσο αντέχει η κατανάλωση, παραγωγοί και εμπόριο αυξάνουν τιμές και κέρδη. Εχουμε πληθωρισμό κερδών;... Η Ελλάδα υποφέρει από αυτόν περισσότερο απ' ό,τι άλλες χώρες. Ισως επειδή καθ' ημάς μεγάλο μέρος της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου, το εισαγωγικό και χονδρικό εμπόριο, ήδη πριν από την τελευταία πληθωριστική άνοδο είχαν (κακο)μάθει να δουλεύουν με υψηλά ποσοστά κέρδους, τέτοια που δεν υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που τα τρόφιμα κι άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης είναι ακριβότερα στην Αθήνα παρά σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, παρότι σε εκείνες μπορεί να υπάρχουν υψηλότεροι μισθοί, ακριβότεροι συντελεστές κόστους – κι ας μην ξεχνάμε, ασύγκριτα μικρότερη φοροδιαφυγή... Εξαιτίας του πληθωρισμού, παράλληλα, γίνεται μια μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος από τους φτωχότερους στον πλούτο. Πρώτον, μέσω του μηχανισμού ενίσχυσης των κερδών. Δεύτερον, μέσω της διαφορικής επίδρασης του πληθωρισμού στα εισοδήματα. Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 18/6).
|
Θοδωρής Γεωργακόπουλος: Η Ελλάδα του 2050
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποχρεώσει τα κράτη-μέλη να υποβάλλουν μακροπρόθεσμα στρατηγικά σχέδια για μια σειρά από θέματα (και η Ελλάδα το κάνει -έχει και σχετική Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, που δεν είναι ακριβώς το "Υπουργείο Μέλλοντος" που ζήταγα, αλλά είναι κάτι), όμως στην Ισπανία το πήγαν ένα βήμα παρακάτω. Έφτιαξαν ένα πλάνο που λέγεται "Espana 2050", το οποίο περιγράφει μια σειρά από 50 στόχους πολιτικής για τις επόμενες δεκαετίες στη χώρα τους. Από μόνο του, ούτε αυτό είναι πρωτοφανές -και άλλες χώρες έχουν τέτοια πλάνα, και στην Ελλάδα έχουν γραφτεί ωραιότατα στρατηγικά σχέδια (από τη McKinsey, τη διαΝΕΟσις, την επιτροπή Πισσαρίδη και άλλους)... Έχουμε εμείς μια ιστορία για το ποια χώρα θέλουμε να έχουμε το 2050; Την ξέρετε την απάντηση. Ίσως αυτή θα έπρεπε να είναι μια από τις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης. Πέρα από όλα τα άλλα τα φλέγοντα και τρέχοντα, με όσο το δυνατό περισσότερο συναινετικές και συμπεριληπτικές διαδικασίες, να φτιάξει ένα πειστικό αφήγημα για το κοινό μας μέλλον. Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 24/6).
|
'Εντα Γκέμη: Πως στερήθηκαν το δικαίωμα του ανήκειν
Το 1990, η Ελλάδα, από μια χώρα σε μεγάλο βαθμό ομοιογενή σε γλωσσικό, εθνικό και πολιτισμικό επίπεδο, μετατράπηκε «εν μια νυκτί» σε χώρα υποδοχής μαζικών μεταναστευτικών ροών προερχόμενων κυρίως από την Αλβανία. Παρά τις πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα εξελίξεις, η πολιτεία εμφανίστηκε απρόθυμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση με θεσμικά μέσα. Στη συνέχεια, η οικονομική κρίση και οι επακόλουθες κοινωνικοπολιτικές ανακατατάξεις της δεκαετίας του 2010 συνέβαλαν καθοριστικά στην ανατροπή των όποιων κεκτημένων. Ο ρατσισμός της κρίσης συμπαρέσυρε κάθε προσπάθεια εμβάθυνσης της κοινωνικής ένταξης και εμπέδωσης της ετερότητας... Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν μια προαναγγελθείσα κοινωνικοπολιτική οπισθοδρόμηση, οι λόγοι της οποίας ανάγονται σε τρία επίπεδα. Πρώτον, 33 χρόνια μετά τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής παραμένουν η επιμονή στη διατήρηση του καθεστώς ιδιότυπης νομιμότητας, η άκρως εθνοκεντρική διάσταση της συμπερίληψης και της ιθαγένειας, και η έμφαση στην ασφάλεια και στις κατασταλτικές πολιτικές. Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 23/6).
|
|