Σάββατο, 20 Ιούλιος 2024

Πώς θα κινητοποιηθούν 2 δισ. για τα ευρυζωνικά δίκτυα

Επενδύσεις της τάξης των 2 δισ. ευρώ σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς εκτιμάται ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν, έχοντας ως αφετηρία την αξιοποίηση των 460 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, πρόκειται για ένα σχέδιο πενταετίας, η ολοκλήρωση του οποίου θα αλλάξει πλήρως το τοπίο συνολικά στην οικονομία.
Ο κ. Βασίλης Μαγκλάρας σε συνέντευξή του στη «Ν» εξηγεί πώς θα διατεθεί το κουπόνι ενίσχυσης της ζήτησης για ευρυζωνικές υπηρεσίες, απαντά στα ερωτήματα που τίθενται από την αγορά, ενώ μιλά για τη διαστημική πολιτική και τις δυνατότητες ανάπτυξης του οικοσυστήματος στον τομέα αυτό.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ;
«Όπως φαίνεται και από την πρόσφατη γραπτή διαδικασία του ΕΠΑΝΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 - 2020) που ολοκληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου, η ΓΓΤΤ (Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) είναι ιδιαίτερα δραστήρια στον τομέα της απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων για μεγάλες αναπτυξιακές δράσεις. Δύο εξ αυτών είναι τα ευρυζωνικά δίκτυα νέας γενιάς (NGA) και το πρόγραμμα κατασκευής μικροδορυφόρων. Όσον αφορά τα NGA ο σχεδιασμός ολοκληρώθηκε και προχωράμε στην υλοποίηση του σχεδίου. Επίκειται η δημοσίευση πρόσκλησης τις επόμενες βδομάδες, η ολοκλήρωση του οδηγού υλοποίησης και του πληροφοριακού συστήματος και κατόπιν η εκκίνηση της δράσης που αφορά την ενίσχυση της ζήτησης για NGA, μέσω κουπονιού για περίπου 2 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις -400 εκατ. ευρώ- συν τη δράση για τα δίκτυα στην περιφέρεια (60 εκατ. ευρώ). Τα παραπάνω, συμπεριλαμβανομένης της διαβούλευσης με τις υπηρεσίες της Ε.Ε., ευελπιστούμε να ολοκληρωθούν μέχρι αρχές 2018, ώστε ακολούθως να δώσουμε σε πολίτες και επιχειρήσεις το κουπόνι για την αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών».

Ποια είναι η στόχευση στα ευρυζωνικά;
«Το σχέδιο εν γένει είναι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, με την ενίσχυση της ζήτησης που θα προκληθεί να επενδύσουν σε NGA ώστε αφενός να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη από τη διάχυση των ωφελειών στην οικονομία, αφετέρου η χώρα και όλοι οι παραγωγικοί τομείς να ωφεληθούν από τα πολύ υψηλά πλεονεκτήματα και τα αυξημένα επίπεδα ανταγωνιστικότητας που προσφέρει η ψηφιακή οικονομία. Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ε.Ε. σε υποδομές NGA και όσον αφορά τις παρεχόμενες ταχύτητες η κατάσταση δεν είναι απλώς απογοητευτική, αλλά τραγική με τη χώρα να βρίσκεται πίσω από τη Μαυριτανία, την Κένυα, το Ομάν, την Αλβανία και τη Γκάνα. Συνεπώς, η προσπάθειά μας είναι εθνική και ως τέτοια πρέπει να εκληφθεί από τους εμπλεκόμενους σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών τηλεπικοινωνιών».

Πώς θα πετύχετε την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων που περιγράφετε;
«Με την αξιοποίηση των 460 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ για τα NGA εκτιμούμε ότι δύναται κινητοποιηθούν τριπλάσια κεφάλαια, δηλαδή οι συγκεκριμένες επενδύσεις να αγγίξουν τα 2 δισ. ευρώ. Βρισκόμαστε στον πάτο της Ε.Ε. όσον αφορά τις υποδομές NGA και αυτή δεν είναι βιώσιμη θέση ούτε για την οικονομία ούτε για τις ίδιες τις επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών. Όπως και να έχει, οι εν λόγω εταιρείες πολύ σύντομα θα κληθούν να επενδύσουν σε NGA, αλλιώς, και χωρίς να θέλω να υπερβάλλω ή να δημιουργήσω αντανακλαστικά φόβου, όλη αυτή η καθυστέρηση θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας. Από τη μεταποίηση, το εμπόριο μέχρι και τον τουρισμό, χωρίς αξιόπιστα και γρήγορα δίκτυα επικοινωνίας η ελληνική οικονομία θα φθίνει μέρα με τη μέρα και θα γίνεται όλο και περισσότερο εσωστρεφής και εισαγωγική. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα αναγκαστούν να επενδύσουν από την ίδια την οικονομική εξέλιξη, ειδάλλως δεν θα αποτελούν πλέον μέρος του ενιαίου ευρωπαϊκού τεχνολογικού χώρου. Είναι, λοιπόν, καλύτερο να το κάνουν σήμερα και με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, παρά αύριο και χωρίς αυτούς. Ωστόσο, είμαι σίγουρος ότι "εκπέμπουμε" όλοι μαζί στο ίδιο μήκος κύματος και το σχέδιό μας, που είναι επωφελές για όλους, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών, πολύ σύντομα θα αρχίσει να εφαρμόζεται με τη σύμπραξη όλων. Είναι ένα σχέδιο πενταετίας, η ολοκλήρωση του οποίου θα αλλάξει πλήρως το τοπίο σε αυτόν τον τόσο σημαντικό τομέα».

Πώς θα δουλέψει το κουπόνι ενίσχυσης της ζήτησης;
«Οι δράσεις είναι απλές και εύκολα εφαρμόσιμες. Η πολιτεία, μέσω ενός πληροφοριακού συστήματος, θα διαθέσει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ένα κουπόνι αγοράς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που παρέχονται μέσω δικτύων υπερυψηλής ταχύτητας. Οι εταιρείες θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους για την εξαργύρωση του κουπονιού, με την προϋπόθεση ότι έχουν αναπτύξει NGA με δυνατότητα άμεσης αναβάθμισης για συμμετρικές ταχύτητες 1Gbps. Η δράση είναι ανοιχτή σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς».

Με ποιο κριτήριο θα επιλέγονται οι προς επιδότηση περιοχές;
«Θα επιλεγούν περιοχές που δεν έχουν αναπτυχθεί ή δεν προβλέπεται να αναπτυχθούν NGA στο εγγύς μέλλον».

Διατυπώνεται η άποψη ότι δεν πρέπει να θέσετε ως προϋπόθεση να φθάσει η ίνα στο σπίτι εφόσον και με άλλες τεχνολογίες είναι δυνατόν να έχουμε υψηλές ταχύτητες.
«Η δημόσια παρέμβαση, για να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. πρέπει να οδηγεί στην κατασκευή δικτύων που είναι future proof (να αντέχουν στον χρόνο) και να συνιστούν step change για τις τηλεπικοινωνίες (βήμα σημαντικής προόδου). Επενδύσεις που συνδέονται ή συνδυάζονται με τα υφιστάμενα δίκτυα χαλκού δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις».

Μια άλλη πρόταση είναι να επιδοτηθεί η καλωδίωση των κτηρίων...
«Είναι μια συζήτηση που μπορεί να γίνει στη συνέχεια. Σχετίζεται με το μέγεθος του διαθέσιμου προϋπολογισμού».

Είναι η πρώτη φορά που συζητείται σε τέτοιο βαθμό η διαστημική πολιτική. Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός και το σχετικό χρονοδιάγραμμα;
«Πράγματι έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Ολοκληρώθηκε η ανανέωση της σύμβασης του Hellas Sat, με την Ελλάδα να έχει διασφαλίσει όχι μόνο την τροχιακή της θέση μέχρι το 2041, αλλά και να έχει τριπλασιάσει σχεδόν τα ανταλλάγματα προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου που προκύπτουν από τη διαχείριση και αξιοποίηση της εν λόγω τροχιακής θέσης. Η διαστημική πολιτική της χώρας περιλαμβάνει την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας και παραγωγής και τη δημιουργία μακροπρόθεσμα νέων δυνατοτήτων στους τομείς των επικοινωνιών και της εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Το διάστημα είναι ο πιο δυναμικός τομέας παγκοσμίως και οι τεχνολογίες που προκύπτουν από την ανάπτυξή του δεν είναι επωφελείς μόνο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, αλλά και συγκριτικό πλεονέκτημα στην άμυνα. Στόχος είναι μέσα στην επόμενη δεκαετία η χώρα μας να καταστεί σημαντικός κόμβος ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και παραγωγής μερών δορυφορικών συστημάτων, ήτοι να μπούμε ως οικονομία στην αλυσίδα αξίας αυτού του τόσο σημαντικού διεθνώς παραγωγικού τομέα».

Πώς εντάσσεται ο ιδιωτικός τομέας στη δράση «ανάπτυξη υποδομής και συστοιχίας μικροδορυφόρων»;
«Ο ιδιωτικός τομέας, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια θα κληθεί να αναπτύξει τις τεχνολογίες και τα εξαρτήματα με τα οποία θα ολοκληρωθούν οι μικροδορυφόροι. Θέλουμε να πετύχουμε την υψηλότερη δυνατή συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και πανεπιστημίων, ώστε η τεχνογνωσία και η δυναμική που θα δημιουργηθεί να αποτελέσει το υπόστρωμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων μας στον συγκεκριμένο τομέα.
Ο νόμος για την ίδρυση του ελληνικού διαστημικού οργανισμού και τη ρύθμιση των διαστημικών δραστηριοτήτων που βρίσκεται στη Βουλή, συμπεριλαμβανομένων των διακρατικών μνημονίων συνεργασίας που έχουμε ήδη υπογράψει και του έργου για την κατασκευή μικροδορυφόρων από τέσσερα πανεπιστήμια, καθώς και τη δημιουργία κέντρου ελέγχου, πιστοποίησης και συναρμολόγησης μικροδορυφόρων στην ΕΑΒ που ήδη εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, θα δώσουν ιδιαίτερη δυναμική σε αυτόν τον εξωστρεφή και παραγωγικό τομέα της οικονομίας και θα δημιουργήσουν νέες και καλές θέσεις εργασίας.
Επιπλέον, πέραν των σημαντικών ωφελειών που θα υπάρξουν για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, σχεδόν 200 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα δημιουργηθεί ένα νέο ανταγωνιστικό οικοσύστημα που θα αξιοποιήσει στο έπακρο τη χρηματοδότηση και τις δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που σήμερα υπο-αξιοποιούνται από τη χώρα και την ελληνική επιχειρηματικότητα. Σύντομα όλοι θα δούμε τα υψηλά οφέλη αυτής της συστηματικής και επίμονης πολιτικής που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση, ακόμα και την προσέλκυση και εγκατάσταση στην Ελλάδα μεγάλων πολυεθνικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή δορυφόρων».

*Δημοσιεύτηκε στην "Ναυτεμπορική" στις 30/10/2017.

Ποια Ευρώπη θέλουμε

Εάν κανείς παρακολουθήσει με προσοχή την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., θα διαπιστώσει ότι μεγάλο μέρος της εξαντλείται, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, στην υποστήριξη μιας δήθεν φιλευρωπαϊκής ατζέντας, δηλαδή στην υποστήριξη της θέσης ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ε.Ε. Αυτό βέβαια είναι περισσότερο από προφανές, διότι γεωγραφικά η Ελλάδα αδιαμφισβήτητα ανήκει στη Δύση, αλλά πολιτικά και οικονομικά το παραπάνω δεν είναι ιδιαιτέρως αυτονόητο, ειδικά όταν αναφερόμαστε στο σύστημα της Ευρωζώνης. Διότι και η Δανία και η Σουηδία ανήκουν στην Ευρώπη, αλλά δεν μετέχουν στη Ζώνη του Ευρώ. Το ερώτημα λοιπόν δεν θα έπρεπε να είναι εάν η θέση μας είναι στην Ευρώπη, αλλά σε ποια Ευρώπη και ειδικότερα σε ποιο ευρώ. Διότι εάν οι πολιτικοί στόχοι της σύγχρονης Ευρώπης για εμάς είναι να καταστούμε μια νέα Λεττονία ή μια ειδική οικονομική ζώνη, τότε σίγουρα δεν ανήκουμε σ' αυτήν την Ευρώπη και μετά βεβαιότητος δεν θα έπρεπε να ακολουθούμε ως χώρα αυτό το σχέδιο.

Η πολιτική μάχη σήμερα στην Ευρώπη συνοψίζεται σε μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, μια αντιπαράθεση που οι περισσότεροι είχαν πιστέψει ότι είχε οριστικά τελειώσει. Χωρίς αμφιβολία όμως η Ευρώπη μετατρέπεται σταδιακά σε μια σύγχρονη Σοβιετική Ενωση, όπου το κέντρο και ειδικά η Γερμανία απομυζά πόρους και στερεί τη δυνατότητα παραγωγικής ανάπτυξης από την περιφέρεια, αυτήν τη φορά όχι με τον στρατό ή την απειλή των όπλων, αλλά με κανόνες λιτότητας, την αναγκαστική παρακολούθηση από τις επιμέρους οικονομίες του δικού της παραγωγικού σχεδίου και την επιβολή ενός οιονεί προτιμησιακού καθεστώτος για τις δικές της επιχειρήσεις, που ενεργοποιείται άλλοτε με διαφθορά, άλλοτε με την επιβολή μνημονίων. Ετσι, το κέντρο επιβάλλει την πράσινη ενέργεια όταν η Γερμανία πουλάει φωτοβολταϊκά πάνελ, εξοπλιστικά προγράμματα όταν αγοράζει ναυπηγεία, ειδικές καλλιέργειες στη γεωργία, ενώ παράλληλα επιδιώκει τη λεηλασία δημόσιων παραγωγικών επιχειρήσεων ως μέρος μιας ευρύτερης δανειακής συμφωνίας. Η ιδιάζουσα «γερμανοποίηση» της ελληνικής οικονομίας μάς στοιχίζει όμως όχι μόνο οικονομικά, αλλά έχει βαρύ τίμημα και στη δημοκρατία μας. Γι' αυτό και η μάχη ενάντια στα μνημόνια δεν είναι απλώς μάχη για την ευημερία των πολιτών, αλλά λαμβάνει τον χαρακτήρα ενός οιονεί εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Το σχέδιο του κέντρου δεν είναι πλέον η σύγκλιση, αλλά η απόκλιση, και αυτή η Ευρώπη δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη του 1979, αλλά κυρίως με τα εθνικά μας συμφέροντα. Εάν το ερώτημα λοιπόν είναι εάν το λουρί στον λαιμό της χώρας θα είναι μακρύ ή κοντό, τότε η απάντηση είναι πως η χώρα θα απαλλαγεί από το λουρί. Πάνω από την Ευρώπη, το ευρώ και οποιαδήποτε άλλη εμμονή, πρέπει να βρίσκονται τα συμφέροντα της χώρας, η ενίσχυση της εθνικής μας υπόστασης, της δημοκρατίας και των θεσμών. Επιδιώκουμε να «ανήκομεν εις την Δύσιν», αλλά όχι με κάθε τίμημα, και το σύγχρονο ερώτημα δεν είναι πού θα ανήκουμε αλλά με ποιους όρους.

Γι' αυτό οφείλουμε να απαντήσουμε στις προκλήσεις της εποχής μας με εξωστρέφεια, δυναμισμό, αλλά κυρίως με πατριωτισμό και δικό μας σχέδιο. Εντός ή εκτός του ευρώ, μέσα ή έξω από την Ευρώπη, θα υφιστάμεθα επανειλημμένους πολιτικούς και οικονομικούς βιασμούς εάν δεν επικεντρωθούμε στην ουσία των εθνικών μας συμφερόντων.

Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 6/6/2015

Οι αλλαγές, το Θείο και οι αξίες

Το νέο βιβλίο του Νίκου Μουζέλη παρακολουθεί τον χαρακτηριστικό κοινωνιολογικο-κεντρικό στοχασμό του σε σχέση με τη νεωτερικότητα και τις δομικές της κοινωνικές συνέπειες.

Περισσότερα...

Η νέα τάξη των κυνικών

Δημοσιεύτηκε στην Ημερησία στις 21-09-2013.

Περισσότερα...

Ποια είναι η ελληνική κεντροαριστερά

Δημοσιεύτηκε στην ελληνική έκδοση του Foreign Affairs.

Περισσότερα...

Φοροδιαφυγή δίχως τέλος

Δημοσιεύτηκε στα Νέα στις 13-08-2012.

Περισσότερα...

Τα οικονομικά του μπακάλη

Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 16-06-2012.

Περισσότερα...