Το Υπ Παιδείας δήλωσε και προχωρεί στην μέση της σχολικής χρονιάς στην κατάργηση του επιτυχημένου θεσμού των 60 Πρότυπων/Πειραματικών Σχολείων με την μετατροπή των 55 σε απλά Πειραματικά Σχολεία. Αιτιολογία οτι η σημερινή λειτουργία τους στη βάση εισαγωγικών εξετάσεων προωθεί τον ελιτισμό, τα φροντιστήρια και τα ψυχολογικά προβλήματα των μαθητών διαμέσου της συνεχούς επιδίωξης της αριστείας.
Είναι αλήθεια ότι ένα παρόμοιο επιχείρημα υπάρχει παραδοσιακά στην φαρέτρα ιδεών της Αριστεράς ενώ αποτελεί επίσης προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως υπάρχουν και άλλες εκδοχές στην σχέση της Αριστεράς με την γνώση και τους εκπαιδευτικούς μηχανισμούς. Επίσης και ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι θα προηγηθεί δημόσιος διάλογος για τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την παιδεία την υγεία και την καθημερινότητα των πολιτών. Μπορείς να μειώσεις τις εκπαιδευτικές ανισότητες σε μια ανοδική πορεία βελτίωσης μέσα από τον πλουραλισμό και την όσμωση πολλών τύπων σχολείων (ΠΠΣ, Μουσικά - Αθλητικά Σχολεία, Διαπολιτισμικά, Ανοικτά σχολεία γειτονιάς). Σε μια εξελισσόμενη Κοινωνία της Γνώσης μια σύγχρονη Αριστερά πρέπει να προωθεί την συνεχή κριτική αφομοίωση της Γνώσης, την μείωση των ανισοτήτων, την ηθική συγκρότηση του νέου πολίτη και γιατί όχι και την επιδίωξη της αριστείας ή μάλλον καλύτερα την 'Επιμέλεια του Βίου' όπως έλεγε ο γάλλος Φιλόσοφος Michel Foucault το έργο του οποίου έχει μελετήσει επισταμένως ο Υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς. Δείτε εδώ το ψήφισμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμονων του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Αθηνών που το 2014 έλαβε την πρώτη θέση στην αξιολόγηση των ΠΠΣ.
Και ένα δεύτερο ΓΙΑΤΙ για τα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ
Δείτε εδώ το κείμενο υπογραφών που μας έστελε ο Καθηγ Ορέστης Καλογήρου μέλος της Πολιτικής Κίνησης 'ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ' αναφορικά με την κατάρηση των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ