Σάββατο, 13 Απρίλιος 2024

Παραλειπόμενα από την εκλογή του νέου ΠτΔ, του Περικλή Βασιλόπουλου

 

Και οι δύο υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχουν ιστορικές σχέσεις με την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Ο Νίκος Αλιβιζάτος, Καθηγ Συνταγματικού Δικαίου ΠΑ είναι ιδρυτικό μέλος της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, ήταν για χρόνια Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θιασώτης της 'Θεωρίας των Αντιβάρων' ως εξισορρόπηση στον πρωθυπουργοκεντρικό κοινοβουλευτισμό, υποστηρικτής της Κοινωνίας Πολιτών αλλά και πιο πρόσφατα και συντάκτης της εμβληματικής πρότασης Μόσιαλου- Αλιβιζάτου για μία νέα Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι τα περισσότερα μέλη και φίλοι της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ θα τον προτιμούσαν για την Προεδρία της Δημοκρατίας αν και θα ταίριαζε ίσως περισσότερο στον ανεξάρτητο χαρακτήρα του και την μοναδική επιστημονική του συγκρότηση είτε η θέση του επικεφαλής ενός Ευρωπαικού τύπου Συνταγματικού Δικαστηρίου (Conseil Constitutionnel) – που δυστυχώς δεν υπάρχει στην χώρα μας ακόμη – είτε η Προεδρία ενός νέου, ανανεωμένου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και Επικοινωνιών που ως πραγματική πλέον Ανεξάρτητη Αρχή θα επόπτευε όχι μόνον την κρίσιμη για τη χώρα επανασύσταση της ΕΡΤ αλλά και τις άδειες των ιδιωτικών καναλιών και των άλλων φορέων τηλεπικοινωνιών και επικοινωνίας (ούτε και αυτό υπαρχει αν και προβλέπεται από την Ευρωπαική νομοθεσία). Δυστυχώς δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ανάλογες θέσεις κύρους για τους εξαιρετικούς Έλληνες πολίτες ιδιαίτερης προσφοράς.
Αλλά και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος που εξελέγη με την συντριπτική πλειοψηφία των 233 ψήφων, πράγμα από μόνο του εξαιρετικά σημαντικό για την προώθηση της εθνικής συνεννόησης σε κρίσιμες στιγμές για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους στην Ευρωζώνη, έχει συμμετάσχει σε 6 εκδηλώσεις / συζητήσεις της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στο παρελθόν ενώ άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί στο έντυπο περιοδικό της Ένωσης «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» ήδη απο το 1996.
Τους γνώρισα και τους δύο μαζί ως 'Δίδυμο Διόσκουρων' νεαρών Πανεπιστημιακών όταν τους είχα καλέσει στην νεότατη τότε ραδιοφωνική μου εκπομπή 'ΑΣΚΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ' στο στούντιο του Δημοτικού Ραδιοσταθμού ΑΘΗΝΑ 984 τον Οκτώβριο του 1987 με θέμα 'κρατικό μονοπώλιο, ελεύθερη ραδιοφωνία και το άρθρο 15 του Συντάγματος'. Τους ξανακάλεσα το 1989 όταν μαζί με τον κοινό δάσκαλό τους αείμνηστο Αριστόβουλο Μάνεση, κεντρική μορφή του Συνταγματικού Δικαίου στην Ελλάδα κάναμε μια ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή ένα Σάββατο πρωινό που προκάλεσε 'σάλο' και συζητήσεις στο Κοινοβούλιο. Με θέμα 'Το Άρθρο 37 του Συντάγματος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας'.
Ήταν και οι δύο από τότε εξαιρετικοί ρήτορες και συζητητές παρότι είχαν ελάχιστη πείρα από ΜΜΕ. Συχνά αναπολώ αυτές τις συζητήσεις στον 'αέρα' μαζί τους. Μετά χώρισαν οι δρόμοι τους (τότε είχαν κοινό Δικηγορικό Γραφείο στην Βαλαωρίτου) αλλά από τότε ήταν σαφής η μεγάλη διαφορά των πρσανατολισμών τους. Ο Νίκος Αλιβιζάτος προς την κοινωνία και τα Δικαιώματα, το Σύνταγμα και τους Θεσμούς και ο Προκόπης Παυλόπουλςο προς την επίσημη Πολιτεία, το Κράτος και το Διοικητικό Δίκαιο.
Συνάντησα τον Πρ. Παυλόπουλο και συνεργάστηκα μαζί του στενά στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτατο 1990 όπου ήταν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δείχνοντας μια εξαιρετική ικανότητα διπλωματίας και διακομματικής συνεννόησης που βοήθησε πολύ την τετράμηνη ολοκλήρωση αυτής της μεταβατικής κυβέρνησης που ο κρίσιμος ρόλος της δεν έχει επαρκώς αξιολογηθεί. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Του ευχόμαστε όλοι να φέρει σε πέρας με επιτυχία και σοφία το υπέρτατο Αξίωμα της Ελληνικής πολιτείας στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια.

Περικλής Βασιλόπουλος
Δημοσιογράφος, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Διατέλεσε Διευθυντής Τύπου του Πρωθυπουργού στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση