Τετάρτη, 17 Απρίλιος 2024

Τι θα συμβούλευε ο Ξενοφών Ζολώτας τον Λουκά Παπαδήμο

 O κ. Λουκάς Παπαδήμος ήταν από την πρώτη στιγμή για το σύνολο σχεδόν των λογικών πολιτών ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης η αυτονόητη επιλογή για την θέση του Πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης πολλαπλής στήριξης ή εθνικής συνεννόησης ή απλά στοιχειώδους σύνεσης τη στιγμή που διακυβεύεται η θέση της χώρας στο ευρώ και το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του έχει μηδενική σχεδόν αξιοπιστία στο σύνολο των θεσμών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.

Το γεγονός ότι χρειάστηκαν 4 ολόκληρες μέρες εξωφρενικά παράλογων παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων αποδεικνύει ότι το πολιτικό και κομματικό μας σύστημα παρουσιάζει βαθιά παρακμιακά χαρακτηριστικά που βρίσκονται στην πηγή της οιονεί ελληνικής χρεωκοπίας. Το γεγονός ότι τελικά αποφάσισαν το αυτονόητο δείχνει ότι υπάρχει μια ελπίδα. Μια ελπίδα ριζικής αναμόρφωσης του κομματικού συστήματος και μέσα από αυτό να ανοίξει ο δρόμος για τη γενικότερη μεταρρύθμιση της Ελληνικής Πολιτείας.

Μια μεταρρύθμιση που πρέπει να επιβάλλουν οι ενεργοί πολίτες και η Κοινωνία Πολιτών σε συνεργασία με τις δυνάμεις αλλαγής σε όλα τα κόμματα με στόχο τη σταδιακή μεταμόρφωση του μεταπολιτευτικού μοντέλου της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας προς μια νέα Δ' Ελληνική Δημοκρατία χωρίς κομματικοκρατία, με βιώσιμο, «πράσινο» αναπτυξιακό μοντέλο οικονομίας και ισχυρή Κοινωνία Πολιτών μέσα στο σκληρό πυρήνα της συνεχώς εξελισσόμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το όραμα αρχίζει δειλά να ξεπροβάλλει στην άκρη του τούνελ. Με την άμεση προϋπόθεση βεβαίως ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου θα επιτύχει στην ανοιχτά διακηρυγμένη αποστολή της. Να σώσει την χώρα από την ανεξέλεγκτη χρεωκοπία και την έξοδο από το ευρώ.

Όμως ο κ.Παπαδήμος όπως ακριβώς ο προκάτοχός του στη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και Πρωθυπουργός της Οικουμενικής Κυβέρνησης καθηγητής Ξενοφών Ζολώτας πριν 22 ακριβώς χρόνια (Νοέμβριος 1989) έχει εκ των πραγμάτων όχι μια αλλά δυο αποστολές. Την επίσημη και την ανεπίσημη. Η ανεπίσημη είναι ότι όλοι σχεδόν οι Έλληνες πολίτες περιμένουν να οδηγήσει τη χώρα συγκροτημένα στις εκλογές με ένα νέο τρόπο που θα δώσει την ελπίδα γενικότερων μεταρρυθμίσεων που υπερβαίνουν κατά πολύ την επίσημη αποστολή του.

Η Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα πέτυχε στην επίσημη αποστολή της (αποτροπή της επερχόμενης χρεωκοπίας το 1989, ομαλή μετάβαση και διενέργεια των εκλογών της 8ης Απριλίου 1990) και απέτυχε στην ανεπίσημη που ήταν η αξιοποίηση της προσωρινής αδυναμίας των πολιτικών κομμάτων να κυβερνήσουν με τον γνωστό τους τρόπο που και τότε είχε φέρει την χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας. Με δημόσια ελλείμματα στο 15% του ΑΕΠ, επιτόκια στο 23%, υποτιμήσεις της δραχμής, το Δημόσιο Χρέος στο 80% του ΑΕΠ (από 30% το 1975) και παντελή έλλειψη ταμειακών διαθεσίμων στο δημόσιο ταμείο. Εάν τα κόμματα είχαν δεσμευτεί να εφαρμόσουν τα πορίσματα της Επιτροπής Αγγελοπούλου δεν θα είχαμε φθάσει στην σημερινή αξιοθρήνητη κατάσταση.

Έχοντας ζήσει λεπτό προς λεπτό την Οικουμενική Κυβέρνηση ως Διευθυντής Τύπου του Πρωθυπουργού Ζολώτα, θυμάμαι και έχω καταγράψει επακριβώς κάτι εξαιρετικά χρήσιμο για τον κ.Παπαδήμο. Λίγο μετά την ψηφοφορία τον Απρίλιο του 1990ο καθηγητής Ζολώτας εν είδει απολογισμού και με το σπάνια απαράμιλλο ύφος του είπε: «Είμαι ανακουφισμένος που κατορθώσαμε να φθάσουμε ομαλά στις εκλογές. Αν ήμουν όμως 20 χρόνια νεότερος –ήταν τότε 86 ετών- θα επέβαλλα στους πολιτικούς αρχηγούς, αξιοποιώντας προς όφελος της χώρας, την οργισμένη επιστολή του Ζακ Ντελόρ, αναγκάζοντάς τους να δεσμευτούν επισήμως για τρία πράγματα. Να μην κάνουν ελλείμματα, να μην αυξάνουν το Δημόσιο Χρέος και να μην προσλαμβάνουν έκτακτους υπαλλήλους (σσ. οι πρόγονοι των συμβασιούχων) χωρίς όρια. Αυτά δηλαδή που λέει η επιτροπή του Άγγελου (Αγγελόπουλου).

Αλλά με πρόλαβε για μια ακόμη φορά ο Μητσοτάκης (σσ. απέσυρε τους Υπουργούς της ΝΔ στις 14 Φεβρουαρίου 1990 μετατρέποντας την κυβέρνηση σε υπηρεσιακή), ο Αντρέας (Παπανδρέου) ήταν δέσμιος του κόμματος που ο ίδιος είχε φτιάξει αν και στα λόγια ήταν συγκαταβατικός και το σκεφτόταν ενώ ο Χαρίλαος (Φλωράκης) ήταν καλός άνθρωπος και παρότι κομμουνιστής δεν θα έβαζε εμπόδια λέγοντας ότι είναι υπόθεση των άλλων δύο. Μάλιστα ο Χαρίλαος μου είχε πει μια φορά που ήμασταν μόνοι μας προχώρα, είσαι ο μόνος που μπορείς να το κάνεις, τους είχες μαθητές και φοβούνται την επιρροή σου στους απλούς ανθρώπους». Τάδε έφη ο καθηγητής Ζολώτας, που συμπαθούσε πολύ το νυν πρωθυπουργό και τη μέρα που μπήκαμε στο ευρώ είχε πει «Τώρα ηρέμησα. Οι πολιτικοί δεν θα μπορούν εύκολα να χρεοκοπήσουν την Ελλάδα». Που να φανταστεί την συνέχεια, ο αείμνηστος καθηγητής, ένας εξαίσιος και σοφός Έλληνας που πέθανε το 2004 σε ηλικία 100 χρόνων.

Καλή επιτυχία κ. Πρωθυπουργέ, όλοι οι λογικοί και ενεργοί πολίτες και ιδίως η κοινωνία πολιτών θα σας υποστηρίξουν και στις δύο αποστολές σας. Τη επίσημη και την ανεπίσημη.

 

*Δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr, δείτε εδώ το πρωτότυπο.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση