Παρασκευή, 29 Μάρτιος 2024

Η κομματική πόλωση

Η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην υπόθεση Novartis δεν κάνει καλό ούτε στην κυβέρνηση ούτε στο πολιτικό σύστημα ούτε στη χώρα γενικά.
Ξεκινώντας από τη στρατηγική της κυβέρνησης, αυτή οδηγεί στην ολική συσπείρωση της ΝΔ, ενός πρώην κατακερματισμένου κόμματος. Εντείνει συγχρόνως το διαχωριστικό τείχος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής. Επιπλέον, και κυρίως, οδηγεί τους πολίτες να στρέψουν την προσοχή τους περισσότερο στη σύγκρουση των αντιμαχόμενων παρατάξεων και λιγότερο στα θετικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής - πολιτικής που οδηγεί σταδιακά τη χώρα σε μια κανονικότητα. Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που απαλλάχθηκε από τη λεγόμενη Αριστερή Πλατφόρμα και που ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να ακολουθήσει τον ευρωζωνικό δρόμο, η κυβέρνησή του έκανε μια σειρά από θετικά βήματα. Αποδέχθηκε ένα εξαιρετικά τιμωρητικό και υφεσιακό Μνημόνιο και κατόρθωσε να υλοποιήσει ένα σημαντικό αριθμό μεταρρυθμίσεων. Η ύφεση ξεπεράστηκε, η οικονομική ανάπτυξη προχωρεί, η αξιολόγηση βαίνει προς το τέλος, οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν τη θέση της χώρας ενώ οι μεγάλες εταιρείες αρχίζουν να ενδιαφέρονται για επενδύσεις - κατάσταση που οδηγεί στην αρχή των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του χρέους. Και βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας κατόρθωσε να ανορθώσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας. Κάτι αναγκαίο για να πάψει η Ελλάδα να θεωρείται το μαύρο πρόβατο της ΟΝΕ. Ομως αντί να συνεχιστεί η παραπάνω πορεία ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει σε μια μετωπική σύγκρουση με εξαιρετικά αβέβαια αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ευθύνη δέκα αναφερόμενων προσωπικοτήτων στο τεράστιο σκάνδαλο Novartis.

Το Κίνημα Αλλαγής. Το Κίνημα Αλλαγής ακολούθησε την ίδια πολωτική στάση με αυτή της ΝΔ. Αυτό αργά ή γρήγορα θα το οδηγήσει σε μια συνεργασία/συμμαχία που δεν το συμφέρει. Αφού θα έχει την τύχη των περισσότερων ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων προς την εκλογική κάθοδο. Με άλλα λόγια, παρόλη την αισιοδοξία της κυρίας Φώφης Γεννηματά, ο νέος σχηματισμός, αποδυναμωμένος, θα γίνει όντως το δεκανίκι της ΝΔ. Ετσι οι πιθανότητες να καταστεί ένας τρίτος σημαντικός πόλος του κομματικού συστήματος μειώνονται. Το πιο πιθανό είναι να έχουμε στο μέλλον ένα διπολικό σύστημα με ένα ανίσχυρο Κέντρο. Πολλά στελέχη αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και για αυτό πριν από την πόλωση δεν απέκλειαν ένα άνοιγμα προς τη ριζοσπαστική Αριστερά. Στη σημερινή συγκυρία, όμως, αυτό δεν είναι πια δυνατό. Η πρόεδρος του κόμματος, και η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ που την στηρίζει, κέρδισε αυτή τη μάχη, αλλά θα χάσει τον πόλεμο. Δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει έναν σοβαρό τρίτο πόλο μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία. Βέβαια, η ΝΔ βγαίνει κερδισμένη. Πέρα από τη συσπείρωση και τη γενική αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ενδυναμωθεί η αντιπολιτευτική πολιτική της. Αυτή ξεκίνησε με την έμφαση στα λάθη και τις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, λάθη και αδυναμίες που σε ένα βαθμό ξεπεράστηκαν. Ο αρχηγός όμως της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει την ίδια κριτική εναντίον ενός ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπάρχει πια. Κατ' αυτόν τίποτα δεν έχει αλλάξει, τα ψέματα και οι αλλεπάλληλες κωλοτούμπες συνεχίζονται, ενώ το σταλινικό DNA των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού που δεν είναι δυνατόν να αλλάξει τούς οδηγεί προς τον αυταρχισμό και τη συστηματική υπόσκαψη του δημοκρατικού πολιτεύματος. Με την παραπάνω στείρα αντιπολίτευση, με τη συνεχή εμμονή στις εκλογές «εδώ και τώρα» (που δεν θέλουν ούτε οι πολίτες ούτε οι εταίροι μας), καθώς και με την αμφιλεγόμενη έως αρνητική στάση στο θέμα της σύνθετης ονομασίας στο Σκοπιανό, ο αντιπολιτευτικός λόγος του προέδρου της ΝΔ ήταν καχεκτικός. Με την πόλωση όμως τού προσφέρεται ένα αναπάντεχο δώρο. Μια νέα κινητοποίηση ενός πιο ενωμένου κόμματος και ένας νέος λόγος που σίγουρα θα έχει απήχηση σε μια σημαντική μερίδα των συντηρητικών ψηφοφόρων.
Το μέλλον. Παρ' όλα τα παραπάνω, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου θέλει την σταθερότητα, την αποφυγή ενός μετεμφυλιακού κλίματος και τη συνέχιση της ανοδικής οικονομικής πορείας. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, οι σκληροπυρηνικές κραυγές στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αμβλυνθούν και να ακουστούν σοβαρά οι φωνές σημαντικών στελεχών που θέλουν όσο πιο γρήγορα γίνεται την άμβλυνση της κρίσης που σίγουρα βλάπτει τη χώρα. Τεράστιο σκάνδαλο υπάρχει, αλλά αντιμετωπίζεται κυρίως με αυστηρό έλεγχο και τιμωρία όλων αυτών που παρανομούν στον χώρο των ιατρών, των φαρμακοποιών και των διαφόρων ενδιάμεσων φορέων. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή κυριαρχούν αυτοί που θέλουν περισσότερο να τιμωρήσουν και λιγότερο να οικοδομήσουν.

*Δημοσιεύτηκε στα "Νέα" στις 3/3/2018. 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση