Thursday, 28 March 2024

Καζαμίας καλοκαιριάτικα; Θα αστειεύεστε! Και όμως

Το «τα μπάνια του λαού είναι ιερά» του Ανδρέα Παπανδρέου δεν έχει σβήσει, συνεπώς αποτελεί λάθος πολιτική ζαριά να τα διαταράσσει κανείς. Δεν έχει πάψει να ανήκει στα λιγοστά θέσφατα της Ελληνικής πολιτικής σκηνής – κι ας ήταν Αυγουστιάτικο το δημοψήφισμα του 2015, κι ας ήταν Ιουλιανές οι εκλογές του 2019. Αυτού του είδους η πρακτική φιλοσοφία αποθαρρύνει κι από κάθε ιδέα να επιχειρήσει κανείς καλοκαιριάτικα να δει προς το μέλλον, με την τιμημένη λογική του Καζαμία. άλλωστε αποθαρρυντικά λειτουργεί και η συσσώρευση γεγονότων στις εβδομάδες που πέρασαν, αφού και στο Κυπριακό/Ελληνοτουρκικά είχαμε αιχμές (κοτζάμ Συμβούλιο Ασφαλείας κακοκάρδισε τον Πρόεδρο Ερντογάν, που μόλις είχε αποκτήσει hotline με τον ημέτερο Κυριάκο Μητσοτάκη), και για το πολυ-αναμενόμενο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», και το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού σε εκδοχή «Δέλτα» ξεκίνησε να περνάει από πάνω μας, οπότε τι να περιμένει κανείς πια...
Ας την κάνουμε, ωστόσο, την προσπάθειά μας. Πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αυτή, το Ελληνικό αλφάβητο. Ή, αν προτιμάτε, ο επικοινωνιακά δυναμικός λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης – εκείνος που, στην πρώτη φάση της πανδημίας, είχε εξηγήσει με επιχειρήματα, και με διαγράμματα ακόμη πώς... είναι καλύτερο να έχουμε πολυπληθέστερες τάξεις στα σχολεία! Πού όμως, συναντώνται αλφάβητο και Μαγιορκίνης; Είναι απλό: από την μετάλλαξη «Δέλτα» όπου βρισκόμαστε (και ξανάπεσε κάποιος πανικός με την μεταδοτικότητα της, και συμμαζεύτηκαν οι αυτοδοξαστικές τάσεις για επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ξέρετε τώρα!), με την «Λάμδα» ήδη να συζητιέται (στο Περού ξεκίνησε, αυτή, έναντι της Ινδίας με την «Δέλτα» και της Νοτιας Αφρικής με την «Βήτα») από τον ΠΟΥ ως «άξια προσοχής» στα μέσα Ιουνίου. Όμως και «Έψιλον» έχουμε στα σκαριά, αυτή από Καλιφόρνια... Πού μπαίνει στην μέση ο Γκ. Μαγιορκίνης; Εξηγούσε προσφάτως, ότι με την Covid-19 θα χρειαστεί να ζήσουμε μέχρι και το καλοκαίρι του 2022: με την εξαιρετική όσφρηση που έχει δείξει ότι διαθέτει για το τι χρειάζεται η (εκάστοτε) δημόσια καμπάνια περί Covid-19, προαναγγέλλει τώρα εκείνο που σιγά-σιγά εκφωνούν οι εξουσίες. «Θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με τον ιό». Οι διαδοχικές μεταλλάξεις θα εξαντλήσουν λοιπόν τα γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου εικοσιτέσσερα έχουμε!. Όχι και πολύ ένδοξο για όσους έχτισαν πολιτικό κεφάλαιο με την εικόνα προστατών του πλήθους από την πανδημία, αλλά... πιο κοντά στην αλήθεια του φετεινού θερινού Καζαμία: το υπόλοιπο 2021 θα το ζήσουμε με τα κύματα της Covid να περνούν από πάνω μας, κι έτσι θα μπούμε στο 2022.
Πάμε τώρα σ' ένα επόμενο βήμα Καζαμία, που μας αφορά ειδικότερα εμάς, στην μαγευτική Ελλάδα (άνοιξε βλέπετε και η Μύκονος, αφού η επιστημονική κοινότητα, που στήριξε τα έκτακτα μέτρα σιωπητηρίου, αναγνώρισε την προεξαγγελθείσα – Άδωνις! – βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης και πρότεινε το τωρινό άνοιγμα που ώφειλε να προτείνει). Τους μήνες που μας έρχονται, βήμα-βήμα και νόμο-νόμο, θα συνεχίσουν να προχωρούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που η σημερινή Κυβέρνηση (καλύτερα πείτε την: «σημερινή κατάσταση») έχει διαβλέψει ότι το πάγωμα της πανδημίας την βοηθά προκειμένου να τις περάσει. Πλήθος οι αντιδράσεις, βουή και αντάρα – που λέμε και οι δημοσιογράφοι – αλλά στρώση πάνω σε στρώση θα περνούν οι μεταρρυθμίσεις. Και την σε κεφαλαιοποιητική βάση επικουρική ασφάλιση Τσακλόγου για τους κάτω των 35 ετών – συνταξιοδότηση κάπου στο 2060 – μόνον τυχόν αντιρρήσεις Βρυξελλών θα την σταματήσουν. και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών Κεραμέως , το μείζον αυτό ταμπού, δεν την βλέπουμε να ανακόπτεται όπως δεν ανακόπηκε το Εργασιακό/Χατζηδάκη. ακόμη και οι ΟΠΠΙ Χρυσοχοΐδη/Κεραμέως με τις γκριζογάλανες στολές (χωρίς κουμπούρια, αλλά με γκλόμπς, θα δούμε αν πτυσσόμενα ή απλώςπαραδοσιακά) θα κοσμήσουν, μαζί με μπάρες και κάρτες εισόδου, τα ΑΕΙ «μας». Εδώ, ο Καζαμίας καλεί σε προσοχή! Είπαμε ότι όλα αυτά τα μεταρρυθμιστικά «θα περάσουν». Στην Ελλάδα όμως ζούμε, οπότε η διατύπωση αυτή δεν σημαίνει και πολλά για την εφαρμογή: θυμόσαστε ίσως τι ωραία που «πέρασε» το νομοθέτημα Χρυσοχοΐδη την πλαισίωση των διαδηλώσεων – παρακολουθήσατε μήπως την εφαρμογή του επ' εσχάτων;
Ο Καζαμίας μας ενδιαφέρεται και για την τσέπη σας. Πού θα ισορροπήσει για φέτος – 2021 – η ανάπτυξη; Λίγο πάνω από το 3,5% που έχει ακόμη ως επίσημο στόχο ο καημένος ο Χρήστος Σταϊκούρας (αρμόδιος ΥΠΟΙΚ) , ή 4,5% και πάνω όπως ήδη το ανέβασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (προϊστάμενός του), αλλά και αρκετοί «φορείς»; Γνωρίζοντας ότι – σ' αυτά, που καίνε! – είναι ζόρικο πράγμα οι προβλέψεις, ιδίως άμα αφορούν το μέλλον (πολύ πιο βολική η πρόβλεψη του παρελθόντος), το ΙΟΒΕ μιλάει μεν για 5-5,5% ανάπτυξη φέτος, όμως παρευθύς παραθέτει και «δυσμενές σενάριο» με 3,5-4%. Και τι θα γίνει με την συγκεκριμένη τσέπη σας; Αν ήδη ήταν ενισχυμένη, καλά πράγματα Αν είχε αδυνατίσει (και) λόγω κορωνοϊού, καλή σας τύχη! Σοβαρά τώρα: όσο πιο θετική η έκβαση του β' 6μήνου 2021, τόσο πιο συγκρατημένο το 2022. Αυτά όμως, σε επόμενο Καζαμία...
Διαισθανόμαστε σχετική αδημονία του αναγνώστη/χρήστη ετούτου εδώ του Καζαμία: «πολλές αναλύσεις, λίγες προβλέψεις». Οπότε ... επιταχύνουμε:
Θα έχουμε ήρεμο καλοκαίρι (και φθινόπωρο) στα Ελληνοτουρκικά; Ασφαλώς ναι, αφού ήδη από πέρσι συμφωνήσαμε με τον εαυτό μας – Αθήνα και Λευκωσία – ότι οι φραστικές καταδίκες του διεθνούς συστήματος μάς αρκούν ώστε να δεχόμαστε ως τετελεσμένα όσα επιλέγει να θέσει στο τραπέζι η Άγκυρα: τακτικές περαντζάδες στην (μη-κηρυγμένη) Ελληνική ΑΟΖ, γεωτρήσεις στην (κηρυγμένη, αλλά...) Κυπριακή ΑΟΖ, ήδη ανακοίνωση για άνοιγμα των Βαρωσίων (και βλέπουμε), νέα νομική κατασκευή για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.
Θα συνεχιστούν οι διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας; Θα μείνει ανοιχτή η απευθείας γραμμή Μητσοτάκη-Ερντογάν (δηλαδή Σουρανή-Καλίν); Και στα δυο «ΝΑΙ», λόγω της διεθνούς πίεσης, παρά την αυστηρή αρθρογραφία Σαμαρά. Θα επικυρωθούν στην Βουλή των Ελλήνων τα μνημόνια συνεργασίας βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών; Δυσκολάκι, αυτό, αφού έχει τοποθετηθεί εδώ αρνητικά και Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής.
Θα έχουμε πρόωρες εκλογές, π.χ. το φθινόπωρο; Εδώ, απογοήτευση: η προνομία του Πρωθυπουργού, να οδηγεί σε εκλογές όποτε βολεύει/βολεύεται, έχει αντικατασταθεί πλέον από την προνομία του κορωνοϊού – αυτός αποφασίζει, ιδιαίτερα όσο η προοπτική παραμένει για δίδυμες εκλογές/ «κάψιμο» της απλής αναλογικής (όποιος προσέχει τις λεπτομέρειες: τα επίδοξα κόμματα που συνωθούνται – Δεξιά. της Ν.Δ., Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΜέΡΑ και του ΚΚΕ – και πάνε να δημιουργηθούν, αλλοιώνουν το σκηνικό. Ροκανίζουν άμεσα τους ισχυρούς, υπονομεύουν την συνέχεια συμμαχιών). Θα έχουμε αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ – όπως συνεχίζει να αυτοαποκαλείται, για σκοτεινούς λογούς, το ΠΑΣΟΚ; Δύσκολο αυτό, παρά τον ενθουσιασμό Λοβέρδου και την διεκδίκηση νέας γενιάς Ν. Ανδρουλάκη.
Πάμε, λοιπόν, για τα μπάνια του λαού...

Υ.Γ. «Τρίτη δόση εμβολίου;» Αυτό, ναι! Αναμείνατε φθινοπωρινό μήνυμα στο κινητό σας.

*Δημοσιεύτηκε στο andro.gr την 1/8/2021. 

Add comment


Security code
Refresh