Τετάρτη, 18 Σεπτέμβριος 2024

Παγουλάτος Γεώργιος

pagoulatosΟ Γιώργος Παγουλάτος είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Bruges, Βέλγιο. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου σπούδασε με υποτροφία Rhodes. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ (1998-99) με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και δημοσιεύσεις αφορούν: Πολιτική Οικονομία και Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νότια Ευρώπη, Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Πολιτική, Πολιτική των Μεταρρυθμίσεων, Αποκρατικοποίηση και Κανονιστική Μεταρρύθμιση, Μοντέλα Καπιταλισμού, Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και Κεντρικές Τράπεζες, Κοινωνία Πολιτών.

Έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, του Επιστημονικού Συμβουλίου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ), του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών, εταίρος του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών (ΕΚΕΜΕ), και senior fellow του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και επιστημονικών/ διοικητικών συμβουλίων, μέλος της Επιτροπής για την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Oxford University Civil Liberties Society, μέλος ΔΣ της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία και της Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση, καθώς και της Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας «Μεταρρύθμιση για την Αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου». Αρθρογραφεί τακτικά στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή.

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (West European Politics, Journal of Common Market Studies, Journal of Public Policy, Public Administration, European Journal of Political Research, etc). Έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία, μεταξύ των οποίων το Greece's New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony's Series, Palgrave Macmillan, 2003) που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά Προγράμματα και δίκτυα αριστείας χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Συμμετείχε, επίσης, στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού Προγράμματος DOSEI (Domestic Structures and European Integration), του μόνου Προγράμματος κοινωνικής έρευνας που προτάθηκε για το βραβείο επιστημονικής αριστείας Descartes 2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.